sun

NISTE SAMI...

Programi za ucenje zivotnih vestina

Besplatni programi za ucenje zivotnih vestina. picture

Ovo je put za prevenciju krize. Ne dolazimo na ovaj svet obdareni svim mogucim sposobnostima i vestinama koje su nam neophodne za efikasnije i uspesnije funkcionisanje. Neke moramo da naucimo. Kao sto je potrebno ucenje da bi vozili bicikl ili plivali, da bi ovladali stranim jezikom ili kompjuterom, isto je tako potrebno da naucimo da kontrolisemo bes i stres, da resavamo probleme i kvalitetnije komuniciramo sa svetom oko sebe.

Ucenje zivotnih vestina zapocinje u porodici, gde nam roditelji ili znacajni odrasli pricaju i prakticno pokazuju koje su stvari vazne u zivotu, kako se te stvari postizu, kakav nas svet okruzuje, koga treba i kako birati za prijatelja, a koga za zivotnog partnera, sta se radi sa preprekama na putu, mislima u glavi i osecanjima u srcu. Najcesce su i sami roditelji mnogo toga poneli iz sopstvenih domova i od sopstvenih roditelja, tako da radimo stvari po nekim starim, dobro poznatim porodicnim receptima cak i kada smo svesni da nam ne pomazu da se osecamo dobro sami sa sobom i sa drugima. Mozda se pitate u sebi ili na glas: "Znam da mi moja preka narav donosi samo nevolje, ali, takav mi bio deda, takav mi bio otac, sta da radim?", "Zasto uvek dopustam da me drugi iskoriscavaju!", "Kako to da me devojke uvek ostavljaju?", "Ma, ne znam zasto ne mogu ni suzu da pustim kada mi je tesko!"

Ako smatrate da vam nedostaju neke zivotne vestine da bi bili srecniji, uspesniji, zadovoljniji, sto bi znacilo da svoje potencijale razvijate slobodnije i potpunije, izaberite nesto sa nase liste "Kako da..." i pridruzite nam se.


Nacin rada

picture

Nasi se programi odvijaju u tzv., radionicama. Sta to znaci? Pre svega da necete sedeti i dremuckati dok vam neko prica o tome sta bi trebalo da radite i kako bi trebalo da radite. Dokazano je da ljudi upamte samo 20% od onoga sto cuju, a 50% od onoga sto cuju i vide, i 70% od onoga sto kazu ili napisu.

Radionica podrazumeva da su svi polaznici aktivni ucesnici u procesu ucenja ili razmene informacija, a ne pasivni primaoci znanja i vestina od strane tzv. autoriteta. Jer, verujemo da ste vi najbolji autoritet za sebe i svoj zivot, samo vam je, mozda, potrebna mala pomoc da taj autoritet iskoristite za one promene koje su korisne i dobre za vas. Ako smatramo da ucenje podrazumeva i promenu u ponasanju, nije nam dovoljno da kazete kako ste naucili nesto novo, vec ocekujemo da postoji i nesto sto radite kao dokaz da se ucenje odigralo.

Tako se u radionicarskoj grupi obicno stvara dobra atmosfera, zajednicki duh poverenja i podrske, slobodna i dobrovoljna razmena misli i osecanja i mogucnost da polaznici bez straha istrazuju i oprobaju neke nove nacine ili vestine. Vrlo cesto nastave da se druze i po zavrsetku radionica.

Da bi se radionica odrzala, potrebno je najmanje 5 polaznika.