sun

NISTE SAMI...

Kriza

Sta je kriza?

Kriza se obicno definise kao slom mehanizama za prevladavanje zivotnih problema. Kada uobicajeni nacini resavanja problema ne pomazu, napetost raste, a sa njom i osecanje nelagodnosti i straha.

Ono sto moze da sledi je stanje konfuzije i dezorganizacije jer se cini da se vrtimo u zacaranom krugu iz koga ne vidimo izlaz. U takvim stanjima se cesto osecamo do te mere bespomocno i beznadezno da pomisljamo da se ubijemo. Ovakvo stanje je poznato kao kriza.

picture

Vrste krize

Kriza moze biti razvojna. Vec sam naziv ukazuje da je to ona vrsta krize koja moze nastati kao rezultat poteskoca u prilagodjavanju na promene koje donose razliciti zivotni ciklusi, kao sto je na primer, zenidba/udaja, pocetak skolovanja, dolazak prinove, penzionisanje. Nikako ne znaci da te dogadjaje, koji nas izbacuju iz ravnoteze nismo zeleli, vec samo da oni podrazumevaju promene na koje se tesko navikavamo. Tako, dolazak prinove moze biti nesto cemu se ljudi raduju, sto su zeleli i planirali, ali da pritisak tako velikih zivotnih promena koje roditeljstvo donosi prevazilazi njihove trenutne snage.

Kriza moze biti situaciona, sto znaci da se javlja kao rezultat stresnih i/ili traumatskih dogadjaja u zivotu. Najcesce situacije zbog kojih kriza nastaje su gubici, ali ne treba zaboraviti da se oni ne odnose samo na smrt drage nam osobe ili na gubitak posla ili zdravlja. Razvod predstavlja znacajan gubitak kako za partnere koji se razvode, tako i za njihovu decu, jer su svi verovali da ce ta zajednica vecno da traje. Covek moze izgubiti polozaj, moze izgubiti dom. Moze izgubiti bilo sta sto je za nju ili njega od izuzetnog znacaja.

Vazne napomene

- nikada ne treba procenjivati vrednost kriznog dogadjaja, jer je ona vrlo subjektivna, tj. razlikuje se od coveka do coveka. Ono sto je za nekoga igrarija, za nekoga je tesko premostiva prepreka.

- ovaj subjektivni dozivljaj krize vazan je i iz jednog drugog razloga; ukoliko se problem ili situacija dozive kao izazov, onda se s njima hvatamo u kostac verujuci u sopstvene snage i pozitivan ishod i izlazimo mudriji i jaci. Ako se dozivi kao bezizlazna, iscrpljujuca (negativno), gde ma sta radili nema nikakve svrhe, onda ozbiljno ugrozava opstanak A jedan od zastitnih faktora protiv samoubistva je upravo taj pozitivan duh i vera u pozitivan ishod.